Datum

nov 14 2021

Tijd

15:00

Prijs

€ 12,50
De Uffelse Molen

Plaats

De Uffelse Molen
Uffelsestraat 5, 6012 RM, Haler
Website
https://www.johnklerkx.nl/uffelsemolen/

De Uffelse watermolen aan de Uffelse beek heeft een rijke historie die terugvoert tot tenminste in de veertiende eeuw. De molen had door de eeuwen heen een prominente plaats in het dagelijkse leven. Lange tijd waren mensen uit de verre omgeving gedwongen het graan op de molen te laten malen. De molenaar beïnvloedde met zijn sluizen de waterstand in de beek. Voor de omliggende landerijen soms te weinig en soms te veel water. In het navolgende is beschreven wat de toekomstplannen in 2007 waren en wat er inmiddels van gerealiseerd is.

Begin zestiger jaren van de vorige eeuw greep de mens in in de loop van de beek en kwam het waterrad droog te staan. Tot in de tachtiger jaren maalde er een hamermolen op dieselkracht. En toen werd het stil in deze uniek gelegen watermolen. Tot 2011. Na uitgebreide reparatie van de dieselmotor door onder andere vrijwilligers van Streekmuseun Eynderhooff in Nederweert-Eind en restauratie van de overige installatie, kan weer gemalen worden. Op gezette tijden is het gepuf van de dieselmotor en het draaien van de mengbakken duidelijk hoorbaar.

De unieke ligging in de karakteristieke en rustieke omgeving van de voormalige gemeente Hunsel (tegenwoordig Gemeente Leudal) en het gebouwencomplex zelf, zorgen ervoor dat de historische sfeer nog steeds merkbaar aanwezig is.
Alles is ons er aan gelegen dit karakter te beschermen en waar mogelijk zelfs op authentieke wijze te versterken.

 


Contact

Afsluiten

Gelukt!

Nieuwsbrief?

Je hoort snel van ons.

Afsluiten
Scroll naar top